Obletnice - 150. obletnica rojstva Mahatme Gandhija

Datum izdaje: 27.09.2020
Oblikovanje: Robert Žvokelj, DAK
Motiv: Mahatma Gandhi
Tisk: Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba: Štiribarvni ofset v poli po 25 znamk
Papir: Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2
Velikost: 42,60 x 29,82 mm
Zobčanje: Grebenasto 14 : 14
Šifra: 905827
€0,70

150.  obletnica rojstva Mahatme Gandhija

 

Nekoč je k Mahatmi Gandiju prišla mama s sinom, ker je želela, da njenega sina prepriča, da preneha jesti sladkarije. Gandhi je za trenutek razmislil in ji dejal, naj pride čez mesec dni. Mati je odšla domov in se po preteku omenjenega obdobja še enkrat vrnila h Gandhiju. Tokrat je sin dobil kratko lekcijo o nezdravosti sladkarij in se odločil, da preneha s svojo razvado. Mama je bila zadovoljna, hkrati pa jo je zanimalo, zakaj Gandhi tega sinu ni mogel povedati že pred enim mesecem. Gandhi ji je odgovoril, da mu ni mogel tega povedati, ker je takrat še sam jedel sladkarije.

 

Ta manj znana izmed številnih anekdot kaže, kako je Gandhi učil samo tisto, kar je uresničil sam. Njegova misel: Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu, je zanj daleč od gole teorije. Gandhi sam je bil utelešenje nenasilja in ljubezni do vseh ljudi, vseh živih bitij in narave, njegovo odrekanje pa izraz svobode, ki jo je nosil v sebi.

 

Bil je iskalec resnice, tako tiste trenutne, kot jo razume sodobni človek, kot tiste najvišje, večne resnice, ki jo izpostavljajo davne Vede: “Vishva prani, mere atma he (vsako živo bitje je del moje duše).” To je osnova etike, na kateri je utemeljena njegova privrženost nenasilju. Že kot pravnik je našel drugo pot reševanja sporov, kjer ena stranka ni premagala in ponižala druge, temveč sta obe zadržali svoj ponos in razrešili konflikt. Princip nenasilja je kasneje prenesel na reševanje mnogo večjega in hujšega konflikta med Indijo in Britanskim imperijem. Razreševanje tega konflikta je svet spremljal trideset let, zmaga nenasilja pa je bila precedens in navdih za mnoga gibanja, ki so svet spremenila na bolje.

 

Gandhijevo delo, njegovo brezčasno sporočilo in njegova podoba si zaslužijo posebno mesto v zgodovini. Pri Gandhiju ne gre za preteklost, v raziskovanju njegove modrosti je ključ za večino težav sodobnega sveta. Zato je prav, da njegovo 150. obletnico rojstva primerno obeležimo, kot je to storila Pošta Slovenije z izdajo znamke. Hvala, Pošta.

 

 

Jure Pogačnik, univ. dipl. prav.

 

Predsednik Društva indijsko slovenskega prijateljstva

Kupci tega artikla so kupili še

Obletnice - Mahatma Gandhi

Datum izdaje: 27.09.2019
€1,90

Živalstvo - Rjavi medved (1,17)

Datum izdaje: 27.09.2020
Oblikovanje: Zlatko Drčar
Motiv: Rjavi medved – 1,17
Tisk: Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Zagreb, Hrvaška
Izvedba: Štiribarvni ofset v poli po 25 znamk
Papir: Tullis Russell Chancellor Litho PVA RMS GUM, 102 g/m2
Velikost: 42,60 x 29,82 mm
Zobčanje: Grebenasto 14 : 14
€1,17

Obnovljivi viri energije

Datum izdaje: 09.11.2018
Oblikovanje: Zlatko Drčar
Motiv: Obnovljivi viri energije
Tisk: Zrinski d.d., Čakovec, Hrvaška
Izvedba: Štiribarvni ofset v poli po 50 znamk
Papir: 100 g/m2 samolepilni papir
Velikost: 23,76 x 30,80 mm
Zobčanje: Valoviti izsek
€0,05